TYÖNOHJAUS

Työnohjaus on oman työn tutkimista ja kehittämistä yhdessä koulutetun työnohjaajan avulla. Työnohjauksessa pyritään jäsentämään omaan työhön, työyhteisöön ja työrooliin liittyviä kysymyksiä, kokemuksia ja tunteita.

Kyseessä on tavoitteellinen oppimisprosessi, jossa työntekijä(t) ja koulutettu työnohjaaja keskustelevat avoimesti ja luottamuksellisesti työhön tai työyhteisöön liittyvistä asioista ja etsivät uusia näkökulmia ja ratkaisuja työn sujuvuuden, ammatillisen kehittymisen ja työhyvinvoinnin vahvistamiseksi.

Työnohjauksen hyötyjä ovat esimerkiksi oppimisen ja muutoskyvykkyyden lisääntyminen sekä työssäjaksamisen, työn laadun ja tehokkuuden parantuminen. Nämä heijastuvat positiivisella tavalla myös asiakastyytyväisyyteen.

Työnohjaus muodostuu useamman tapaamiskerran prosessista ja tapaamiskertojen välillä tapahtuvasta oppimisesta. Tapaamiset voivat olla esimerkiksi 1- 1,5 tuntia kerrallaan 2-5 viikon välein.

Lähestymistapani työnohjaukseen on dialoginen, ratkaisukeskeinen ja reflektiivinen. Lisäksi työnohjauksessa voidaan asiakkaan niin toivoessa käyttää myös mindfullness-harjoitteita.
Työnohjauksessa ei anneta suoria neuvoja eikä vastauksia. Sen sijaan etsimme hyviä kysymyksiä, jotka vievät ohjausprosessia eteenpäin. Työnohjauksen tavoitteena on, että oivaltamisen ja oikeiden vastausten löytämisen ilo jää asiakkaalle.


KYSY TYÖNOHJAUKSESTA