Valoa aamuihin

Syksyn myötä aamut hämärtyvät. Ja kohta ne ovat pimeitä. Enää ei herätä auringonsäteisiin.
Moni kokee syksyn pimeyden väsyttävänä. Tuntuu, että aamulla on vaikeampi nousta eikä olo tunnu muutenkaan samalla tavalla virkeältä. Ei jaksa yhtä paljon töissä eikä kotona. Päivänvalon aika jää tietysti pikkuhiljaa lyhemmäksi myös illasta ja etenkin virka-aikaa tekevän työntekijän valonsaanti vähenee olemattomiin. Helposti käy niinkin, että syksyn viilenevät ja mahdollisesti sateiset säät eivät houkuta ulkoiluun. Ja sellainenkin asia vielä on, että syksyn pimeys saa joillakin ihmisillä makeanhimon heräämään.

Eihän se tietysti mitään haittaa, jos ottaa asian hyggeilyn kannalta, nautiskelee hämärästä, kotoilusta ja herkuista. Ja näin tietysti kannattaakin tehdä.
Koulu ja työelämä eivät kuitenkaan monesti anna tilaa normaalia suurempaan hyggeilyyn tai väsymykseen syksyisin. Itseasiassa syksy on usein työpaikoilla kiireistä aikaa. Lisäksi olemme monesti itsellemme melko ankaria, tehottomuus ja väsymys alkavat harmittaa.

Ihmistä ei oikeastaan ole suunniteltukaan elämään pimeässä, joten ei ihme, että sopeutuminen on vaikeaa. Jotkut kärsivät syksyisin kaamosmasennuksesta, jonka oireilu ilmenee erityisesti pimeään vuodenaikaan mm. alentuneena mielialana, ahdistuneisuutena, ärtyneisyytenä ja joillakin lisäksi ruokahalun kasvuna ja fyysisen aktiivisuuden vähentymisenä. Usein kuitenkin nekin, jotka eivät sairasta varsinaista kaamosmasennusta kokevat jaksamisensa haastavampana ja työnsä kuormittavampana juuri pimeinä syyskuukausina. Tämä on varmastikin yksi syy, miksi monet varaavat syyskaudelle lomamatkan etelän aurinkoon.

Kaamosmasennuksen yksi hoitomuoto on kirkasvalohoito. Hyvä uutinen kaikille muillekin syksyllä väsähtäville on, että kirkasvalohoito voi auttaa ihan ketä tahansa virkeämpään päivään.

Aamun valo on vahvin ihmisen vuorokausirytmiä tahdistava ärsyke. Kun valon määrä aamulla lisääntyy voimakkaasti, melatoniin eritys aivojen käpylisäkkeestä tyrehtyy ja ihminen virkistyy. Näin käy luontaisesti kesäaamuina. Syksyllä luonnonvalo kuitenkin vähenee huomattavasti, eikä se enää välttämättä riitä tyrehdyttämään melatoniin eritystä. Tämä sekoittaa ihmisen sisäistä kelloa ja pidemmälle aamuun jatkuva melatoniinin eritys pitää ihmisen väsyneenä.

Kirkasvalohoidolla on siis mahdollista ikään kuin tuoda kesäaamujen valoa syksyn ja talven aamuihin. Se on tehokas tapa pitää yllä ihmiselle luontaista vuorokausirytmiä ja torjua turhaa syysväsymystä. Tavallisten lamppujen valo ei riitä korvaamaan luonnonvalon menetystä, mutta kirkasvalolamput ovat jo huomattavasti tehokkaampia. Kirkasvalohoidon tehoon väsymyksen selättäjänä vaikuttavat olennaisesti lampun teho ja kasvojen etäisyys lampusta. Olennaista on tietysti myös aika. Väsymystä ehkäisevää valoa tarvitaan erityisesti juuri aamulla klo 6-10.

Meillä on ollut käytössä sekä kirkasvalolla herättävä herätyskello että kirkasvalolamppu aamupalapöydässä. Oman kokemukseni mukaan valoherätyskello tekee heräämisestä helpompaa ja mukavampaa. Aamu-unisuuden vie kuitenkin tehokkaammin aamiaispöytään istutettu melko isotehoinen kirkasvalolamppu. Se on ollut tänäkin syksynä käytössä jo kuukauden, vaikka kovin pimeää ei ihan niin kauaa olekaan ollut. Tutkimusten mukaan kirkasvalolampun käyttö aamuvalon lisääjänä kannattaa aloittaa syksyllä jo melko aikaisin, ennen kuin hämärä ja aamuväsymys alkavat tuntua. Näin se pitää valorytmin hyvin samankaltaisena, kuin mitä se on energisenä loppukesänä.

Nyt lokakuun alettua ainakin Turku muuttui selkeästi sateisemmaksi ja pimeämmäksi. Syksy tuli.
Aamuvalo kuitenkin virkistää aamulla, ja päiväkin tuntuu sen myötä energisemmältä. Jaksaa tehdä paremmin töitä ja ihailla syksyn värejä.

Kirkasvalolampuista ja aamuvalon merkityksestä on puhuttu jo vuosikaudet, joten ei tässä mitään uutta ole.
Mutta kuinka moni siltikään paistattelee syysaamuina valossa ja lähtee virkeänä töihin?
Suosittelen kirkasta valoa kaikkien aamuihin!


Kommentit